12 Maj, 2022

Telestaden och konsten

Konsten har en central plats i nya stadsdelen Telestaden. Här möts nutida konst och verk bevarade sedan slutet av 60-talet. Samma år som Televerkets huvudkontor och laboratorium flyttade till Farsta, fick också en gigantisk väggmålning av konstnären Hans Viksten flytta in i ett av husen längs Mårbackastråket.
Hans Vikstens väggmålning Tele-Vision.

Direkt när du kliver in i entréhallen i nuvarande Familjebostäders kontor (H-huset), möts du av Hans Vikstens väggmålning Tele-Vision. Det var det första i raden av konstverk som köptes in för att pryda utomhusmiljöer och interiör på Televerkets område. Med koppling till sin plats, illustrerar målningen just telekommunikationerna och den enskilda människans roll i de stora sammanhangen. Verket är en form av målad ristning som gjorts direkt på den vita betongväggen, en teknik kallad färgskraffito.

Hans Olof Viksten (1926-1987) var en svensk målare, tecknare, skulptör, grafiker och poet. Han kallades för “fantasimålaren” med sina motiv hämtade från Hälsinglands djupa skogar, blåa åsar och sjöar med all dess mystik. I hans delvis abstrakta och expressiva verk omvandlas ofta människor och djur till magiska tecken med poetiska inslag. Viksten jobbade främst med porträtt och landskapsskildringar, genom en rad olika tekniker såsom olja, akvarell, krita, kol, emalj, teckningar, graffito, samt mindre skulpturer i gips, trä och plast.

Här i Telestaden växer just nu en helt ny stadsdel fram. Men det är också ett område med historia. Så välkommen hit för att insupa konsten, arkitekturen och kulturen – i brytpunkten mellan historia och framtid.

Senast uppdaterad 12 maj, 2022