16 April, 2020

Pop up-fabrik för skyddsutrustning till vården huserar i Telestaden

I svåra tider gör många allt de kan för att bidra. Initiativet Förklädesfabriken, startat av Lisa och Jens Peterson Berger, är en pop up-fabrik som producerar skyddsförkläden till vården med anledning av coronakrisen. Fabriken huserar i dansstudion ccap:s lokaler i Telestaden.
(Illustration: Amalia Wahlström)
(Foto: Adrian Ulander)
(Foto: Jenny Bergström)
(Foto: Adrian Ulander)

Att det råder brist på skyddsutrustning i Stockholm är ingen nyhet. Därför har Jens och Lisa Peterson Berger, i samarbete med Blivande, Stockholm Makerspace, Studiefrämjandet i Västra Götaland och andra gräsrotsinitiativ i Sverige och internationellt, startat initiativet Förklädesfabriken för att bidra med skyddsutrustning till vården i Stockholm.

För min del känns Förklädesfabriken som ett självklart sätt att bidra i kristider. Det är så häftigt och givande att på så kort tid se något växa fram. Det ger mig hopp i dessa svåra tider, säger Jenny Bergström, volontär i projektet.

Sedan starten för mindre än en vecka sedan har flera volontärer bidragit med produktion, logistik, distribuering och utveckling av verksamheten. I skrivande stund har 850 volontärer gått med i deras volontärgrupp Facebook och under veckan har cirka 1100 skyddsförkläden skickats ut till aktörer inom vården i södra Stockholm. Under kommande veckor kommer de att producera skyddsförkläden till sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden – tills industrin har hunnit ikapp.

Vill du engagera dig? Såhär kan du delta i Förklädesfabrikens arbete:

Förklädesfabriken söker friska volontärer som kan hjälpa till med produktionen på Mårbackagatan 11 i Telestaden, Farsta. Man efterfrågar även donationer i form av pengar samt verktyg för produktion. Klicka här för att ta reda på hur du tar dig hit.

Initiativet har en Facebooksida som heter “Förklädesfabriken Farsta – Pop up-fabrik för skyddsutrustning till vården” där du kan få mer information om hur du donerar eller på annat sätt kan engagera dig.

Senast uppdaterad 16 april, 2020