7 Juli, 2022

Kantorn lovar metal på allsången

Fredrik Lexfors har jobbat som skådespelare och musikalartist i över 20 år. Han har varit på de stora teatrarna och gjort nästan alla de klassiska musikalerna; Les Misérables, Singing in the rain, Jesus christ superstar, West side story och Evita. Och till hösten kan vi återigen se honom i musikalen Noice. Men trots Fredriks gedigna karriär och långa meritlista känner de flesta av oss mest igen honom som Kantorn. Filuren som åkte hooverboard på Talangscenen 2017, samtidigt som han kastade parmesan och tog sjukt höga toner. Den 28 juli har vi glädjen att hälsa Kantorn välkommen till allsången i Telestaden. Missa inte det för guds skull!
Kantorn

Hur började det? Hur blev du Kantorn med svenska folket?
– Kantorn föddes av en slump julen 2013. Då var det en massa söta julhälsningar på sociala medier som jag blev så väldigt trött på; söta granar, söta ungar och söta paket. Och då kände jag att jag måste göra något fult! Så jag bestämde mig för att vara en ful gubbe och sjunga fult och så tog jag några av svärfars gamla kläder. Sen filmade min fru ute på en ångestplats uppe i Dalarna och så lade vi ut det på sociala medier. Och kompisarna på Facebook verkade tycka att den där figuren var kul, så ett halvår senare filmade vi honom i midsommarstass. Och sen fortsatte det.

Hur fick han namnet Kantorn?
– Jag är kompis med Tobbe Blom alias Tobbe Trollkarl, som tyckte att jag borde starta en youtubekanal och kontinuerligt lägga upp filmer på när han sjunger. Tobbe föreslog att han skulle heta något med ”pastor” och då tänkte jag att han nog skulle kunna vara en kantor. Eftersom kantorer ofta gömmer sig lite i kyrkan, men ändå gärna överröstar hela församlingen. Så det blev ”Kantorn”!

Vad hände sen?
– Min fru Lisa och jag fick plötsligt Kantorn som en extra hobby. Det är Lisa som filmar och vi hade alltid med kläderna när vi var ute och körde, så om vi hittade ett gammalt ruckel i skogen kunde vi snabbt spela in vad som helst. Våra barn var små så vi fick sätta på dem hörlurar, för Kantorn sjöng alldeles för starkt. Det började alltså som en julhälsning och växte till någon slags undergroundkult och folk började höra av sig och ville att Kantorn skulle komma och sjunga på fester. Och så fick Kantorn in en fot i hårdrocksvärlden.

Hur reagerade publiken?
– Efter tv-programmet Talang tyckte vissa att Kantorn var ett geni, medan andra var arga för att jag gjorde narr av människor och menade att jag gick över gränsen. Men det får man nog kanske räkna med. Själv gillar jag att Kantorn inte är någon slätstruken filur, även om jag kan bli lite trött på honom ibland. Och i Talang gick han ju vidare. Och vidare. Och plötsligt var han i final! Ja, så det verkade ju som att svenska folket ändå gillade honom.

Hur har Kantorn utvecklats?
– Från början var Kantorn en snubbe som tilltalade vuxna, men efter Talang blev han poppis bland barn. En del föräldrar kom fram och sa att det är så gött att barnen har fått en förebild som har slips och pullover i stället för korta magtröjor. Och det var ju rätt ballt att barn helt plötsligt började gilla en farbror som sjunger jättehöga toner. På sistone har kantorn börjat sjunga hårdrock och det är fantastiskt att nu få spela in låtar med gamla hårdrockshjältar. Stora hårdrocksband som Pretty Maids, Soilwork, Hammerfall och Clawfinger. Eventuellt ska kantorn faktiskt få följa med Clawfinger till Tyskland i november.

Vilken fråga skulle Kantorn vilja ställa till sig själv i en intervju?
– Kantorn pratar ju helst inte, men han skulle nog mest vilja prata om den här sångtekniken som han har. För klangen är ju det viktigaste av allt! Många artister ändrar vokalen när de ska ta höga toner, om man till exempel inte kan hålla tonen när man sjunger ett ord som slutar på i så ändrar man det till ett iiiiiiiaaaaaa. Men så gör inte Kantorn! Han tycker att man ska skärpa sig och sjunga på rätt vokaler, så därför sjunger han allting på i och e. Om Kantorn ska sjunga ordet ”lycka” så blir det ”lycki” i stället.

Vad är roligast med allsång tycker Kantorn?
– Han är inte på allsång för att han tycker att det är kul. Han vill mest sprida sin kunskap om sångteknik och lära folk att sjunga rätt. På allsången i Telestaden kommer Kantorn sjunga sin första metallåt ”Metal är trevligt”. Och sen kommer han att köra någon allsång och kanske något från Talang. Antagligen kommer han att gå runt och störa en del också…

Hur kan man förbereda sig inför allsångskvällen?
– Man kan kolla lite på Kantorns videor, som “Metal är trevligt”, “Kantorn vs demonen” och klippet från Talang där Kantorn kastar ost på publiken. Det är också en bra idé att följa Telestadens Instagram och Facebook och även Allsång i Farstas Facebook och Instagram. Där händer det mycket nu inför allsången!

Senast uppdaterad 7 juli, 2022