22 Juni, 2021

En annorlunda midsommarnattsdröm – dansföreställningar hela veckan

Under midsommarveckan kommer Telestaden få skåda något unikt genom en rad dansföreställningar som utmanar traditionella gränser och koncept. Bakom kulisserna står Cristina Caprioli, som är en internationellt erkänd dansare, koreograf och grundare av den fristående organisationen ccap.
Dansföreställning mellan 21-24 juni
En annorlunda midsommarnattsdröm

Mellan den 21-24 juni kommer organisationen ccap dagligen att bjuda på fyra timmar dans i lokalen Hallen, Mårbackagatan 11, med start kl. 17. Det är fri entré och först till kvarn gäller. Biljetter bokas genom att mejla till info@ccap.se

Men vad är det egentligen som det kommer bjudas på?
I över 25 år har ccap samlat människor för att göra föreställningar och konstnärliga projekt. Gruppen har värdesatt sitt oberoende och inte varit knuten till någon specifik aktör eller scen. Däremot har gruppen under flera år drömt om en lämplig lokal för att ge föreställningar. Den drömmen slog in i Telestaden.

”Vi blev otroligt glada när vi hittade Hallen i Telestaden,” säger Cristina Caprioli. ”Det är en perfekt lokal som är både mycket hög, bred och lång.”

En fristående grupp har hittat hem
Den aktuella lokalen Hallen i Telestaden hade stått tom under en tid och gruppen fick möjlighet att ha lokalen helt för sig själva och kunde expandera sina konstnärliga visioner.

”I hallen kan vi inte bara spela så mycket vi orkar utan även skapa storslagna konceptuella idéer,” säger Cristina Caprioli. ”Vi jobbar med kroppar som rör sig och rumsligheter och installationer likt detta är svårt att göra på en konventionell scen.

Ccap inledde år 2019 med 200 publika tillfällen i Hallen. Sen kom pandemin och restriktionerna. Men nu vill gruppen slå upp portarna igen för publik och i enlighet med myndigheternas restriktioner bjuda in människor till lokalen.

”Lokalen ger möjligheter, det är ett oskrivet blad, som inte är bunden av någon institution eller miljö,” säger Cristina Caprioli. ”För varje projekt vi gör, så ändras lokalen och vi har verkligen tagit den till vårt hjärta.”

Perfekt läge i Telestaden
Att lokalen ligger i Telestaden är en fördel för gruppen. Traditionellt sett har mycket av den konstnärliga verksamheten koncentrerats till innerstaden, där konstnärer träffats och sökt sig till det urbana rummet. Men ccap ser möjligheter i att utmana detta.

”Det urbana rummet är så svårt, med sin kommersialisering och trendmedvetenhet,” säger Cristina Caprioli. ”Här i Telestaden kan vi samla urbana konstellationer och föra dom till periferin, där vi kan vidga mångfalden och få en lokal förankring.”

Gruppen ser också möjlighet att erbjuda en typ av verksamhet som inte finns så mycket utanför innerstaden. Vid sidan av föreställningarna arbetar ccap med många olika projekt som involverar barn och skolor i området. Dessutom jobbar man en hel del med exempelvis äldre människor.

”En annan härlig dimension är att vi får ut människor från innerstaden till oss här i Telestaden, så att de kan upptäcka alla fina fördelar som finns här,” säger Cristina.

Början på något stort
Föreställningarna som sker under midsommarveckan är det första öppna evenemanget sen pandemin startade. Det tillåts max 25 i publiken varje kväll under veckan. Föreställningarna är en del av ett större förberedelsearbete som Cristina Caprioli gör inför en kommande festival i Berlin 2022 där hon blivit inbjuden att presentera sitt konstnärliga arbete från de senaste decennierna.

”Under det kommande året kommer vi bjuda Telestadsborna på ytterligare föreställningar som leder fram till festivalen i Berlin,” säger Cristina Caprioli. ”Det ger oss spännande möjligheter att också titta bakåt snarare än att bara fokusera på det som är nytt och som kan konsumeras snabbt.”

Med midsommarföreställningarna vill ccap bredda publikens bild av vad som är dans och visa hur det spelar en viktig roll inom konsten. Föreställningarna är fyra timmar långa och har kortare matpauser.

”Ibland tappar vi bort idén om dans som konst och endast ser det som underhållning där det ska gå snabbt och kanske vara lite naket,” säger Cristina Caprioli. ”Med midsommarföreställningarna utmanar vi detta och hoppas väcka nyfikenhet hos publiken.”

Skippar inträdet
Sedan flytten till Hallen på Telestaden har ccap spelat över 400 föreställningar och flera blir det under kommande höst och, om myndigheterna kan säkra vår finansiering, fem år framåt. Midsommarföreställningarna erbjuds kostnadsfritt till publiken, då gruppen ser att det ger en annan upplevelse.

”När det är kostnadsfritt så öppnar det för ny möten och en annan stämning i rummet,” säger Cristina Caprioli. ”Vi är nu oerhört spända på gensvaret från alla som är nyfikna på något nytt vid sidan av midsommarstång och jordgubbar.”

Midsommarföreställningarna ges den 21-24 juni i Telestaden. För mer information och bokning av kostnadsfria biljetter, besök gärna www.ccap.se

 

Senast uppdaterad 22 juni, 2021