21 April, 2022

Alla kan dansa i Telestaden

Under Kulturnatt Stockholm ger CCAP i Telestaden extrainsatta offentliga föreställningar av ”TRÄD” av Cristina Caprioli. Här bjuds besökaren in i en digital skog, där dansen blir ett sätt att både delta och dela med sig.
Foto: Håkan Larsson
Foto: Håkan Larsson

Att träda in i en skog, vara vilse på mystisk plats och gradvis börja orientera sig, utforska, för att till sist bli en del av berättelsen. Så kan man beskriva den interaktiva föreställningen TRÄD, som redan spelats 70 gånger sedan i februari och nu gör sin final för året i samband med Kulturnatt Stockholm.

Vi stämde träff med Anna Grip, verksamhetssamordnare på CCAP i Telestaden i Farsta, där föreställningen spelas.

Anna, TRÄD är varken teater eller klassisk dansföreställning, vad är det egentligen?
– Jag brukar beskriva det som en interaktiv installation. En kollektiv händelse som spelas för, med och av mindre grupper åt gången. Deltagarna medverkar med assistans av professionella dansare och ingen förkunskap i dans behövs. Det är så otroligt vackert, det som händer i skogen. Svårt att förklara på ett rationellt sätt. Nyligen var det ett förskolebarn som efter föreställningen utbrast ”det här är bättre än ipads”. Mer behöver kanske inte sägas.

Verkligen, häftigt. Så även små barn kan delta?
– Absolut, det är främst förskolor som har deltagit denna omgång, men alla som vill kan vara med. TRÄD vänder sig till en publik från fyra år och med alla varierande funktionsmöjligheter.

Vilken är din roll?
– I det här sammanhanget är jag trädansvarig, vilket innebär att jag har bjudit in grupper och organiserat besöken.

” ”Det här är bättre än ipads”. Mer behöver liksom inte sägas”.

Berätta om CCAP:s verksamhet och vad den betyder för närområdet?
– CCAP är en ideell förening för produktion och distribution av koreografi under ledning av Cristina Caprioli, en av Sveriges främsta och mest etablerade koreografer. Hennes filosofi är bland annat att konst och kultur är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Och att det inte är något man konsumerar men är delaktig i. Det här tror jag betyder mycket för de som bor och verkar i Telestaden med omnejd.

Vilket är det bästa med att verka här i Telestaden?
– För det första är lokalen helt unik. Sedan CCAP kom hit 2019 har vi omvandlat den stora, vackra idrottshallen på 650 kvm, här i Hus O, till en fantastisk publik plats. Inte bara för koreografi utan även musik och andra konstarter. Dessutom har vi många samarbetsparter i produktionshuset SITE, samt flera spännande yrkesgrupper i området.

Vad händer efter 23:e april, då TRÄD spelas för sista gången?
– Programmet är lite oklart än så länge, men jag kan avslöja att Norrdans, ett danskompani med säte i Härnösand gör gästspel i Hallen den 28 maj. Cristina Caprioli är inbjuden till Berlin och en av Europas mest kända dansfestivaler för att presentera sitt långa konstnärskap. I höst kommer vi sätta upp delar av samma föreställning här i Hallen. Sen blir det även installation och föreställning i samarbete med Pontus Pettersson, med inspel av både minigolf och katter. Mer avslöjar jag inte 😉

Spännande, eller hur! Håll utkik på instagramkontona @hallen_farsta och @ccap_sthlm

Senast uppdaterad 21 april, 2022