30 Juni, 2022

Abbaglädje när Waterloo intar scenen i Telestaden

Camilla Dahlin och Katja Nord startade Abba-tributebandet Waterloo 1996. Sedan dess har de sjungit Abbalåtar i intima spelningar för en handfull sjukhuspatienter men de har också turnerat jorden runt med sin storslagna THE SHOW – A TRIBUTE TO ABBA och spelat på scener som Hollywood Bowl i Los Angeles och Royal Albert hall i London. Den 28 juli kommer ”Agneta och Frida” till allsången i Telestaden för att sprida Abbaglädje till publiken.

Camilla Dahlin berätta! Hur började resan med Waterloo?
– Jag och Katja lärde känna varandra när vi var 18 år och jobbade på sjukhus. Katja stod i dagrummet och pratade om att hon behövde någonstans att bo och jag gick fram och presenterade mig och sa att hon kunde bo hos mig. På den vägen är det. Vi har alltid älskat Abba båda två och när de vann melodifestivalen 1974 började vi båda sjunga och imitera, fast på varsitt håll. Katja hade en annan Agneta och jag hade en annan Frida. Många år senare pratade vi om att starta ett Abba-band och insåg att vi faktiskt är lite lika dem, Agneta och Frida. Så vi skrev brev till Björn och Benny och bad om lov och 1996 startade vi Abba-tributebandet Waterloo.

Vad hände sedan?
– 1999 var vi med i Sikta mot stjärnorna på TV4, det var innan Idol och Talang och de programmen som finns idag. Det gjorde att vi fick mer publicitet och kom ut mer i världen. Efter det fick vi kontakt med ett danskt produktionsbolag som sätter alla våra turnéer utomlands och 2001 åkte vi på vår första stora utlandsturné med THE SHOW – A TRIBUTE TO ABBA. Det är den största konstellationen vi har, med tiomannaband och symfoniorkester och extra allt. Men Waterloo kan anpassas allt eftersom. Ibland är det bara Katja och jag, eller rättare ”Frida och Agneta”, som nu på Telestaden den 28 juli. Men vi kan också vara fyra, uppträda med ett tiomannaband, ta in Abbas originalmusiker som gäster eller köra storslaget med symfoniorkester och rubbet.

Kan du nämna några av Abbas originalmusiker som spelat med er?
– Ola Brunkert spelade trummor på vår USA-turné och vi hade Rutger Gunnarsson på bas. Vi har haft Lasse Wellander, som jag skulle säga är världens bästa gitarrist. På Royal Albert Hall hade vi bland annat med oss Mats Ronander och så har vi haft med oss Uffe Andersson, Abbas saxofonist. Det är så häftigt med alla dessa musiker som varit med oss runt världen!

Ni har kallats ”världens bästa Abba sen Abba” av Abbas internationella fanclub. Vad tror du att det beror på?
– Vi har alltid haft som mål att det vi gör ska vara väldigt likt och riktigt bra! Och många säger att våra spelningar är som att se Abba live. Kanske kommer framgången av att vi är så noga med detaljerna. Ingenting är förinspelat, utan allt är live. Och vi har levt med våra frisyrer sedan 1996, vilket väl kanske är lite galet… Inga peruker här inte! Kläderna, ljudet, ljuset; allt är viktigt! Nu när vi hunnit bli några år äldre har vi funderat på om vi måste sluta, för Abba var ju ganska unga när de höll på. Men vi kom fram till att vi kör vidare så länge vi tycker att det är roligt. Vi har ju egna fans nu och vi sjunger fortfarande lika bra. Förresten blir vi ju alla äldre!

Vilken är din favoritlåt av Abba?
– Thank you for the music! Att få stå på scen och tacka Abba, eller egentligen att få tacka för musiken överhuvudtaget. Jag är så tacksam över att jag kan sjunga, att jag kan få vara med och glädja så många och väcka så mycket känslor. Det är helt fantastiskt! Dessutom är det lite roligt att jag finns med i Abbas musikvideo för just den låten. Frida sitter på scenkanten och sjunger när kameran zoomar in på en liten tjej som sjunger med. Det är jag, när jag var tio år!

Vad är roligast med allsång?
– Det roligaste är att sjunga tillsammans! Det behöver inte låta bra eller vara rätt text, utan bara sjung! Musik är härligt och vi vet ju att det bildas endorfiner i kroppen när man sjunger. Man mår bra och blir glad av att sjunga! Så nu vill jag passa på att uppmana så många som möjligt att komma till allsångsfinalen den 28 juli i Telestaden. Och skulle det regna så vill jag att ni kommer ändå, då får ni ta på er regnkläder. För utan publik blir det ju ingen allsång!

Senast uppdaterad 30 juni, 2022